The design and construction of the Layout
Cellar Diagram

The layout is situated in one of the cellars of my house, with a useful area of 13 feet by 8 feet, (3.96m x 2.43m) and is planned as a "roundy-roundy" or full circuit, rather than an end-to-end layout.

The main scenic portion, which comprises the Station and Goods Yard area is to the front of the layout, with return loops at either end and a fiddle yard behind.

Due to the limited space available, some compromises have been made with the portrayal of the prototype station, most noticeably the increased curvature through the platforms, but I have tried as far as possible to be true to the original.

The baseboards, made of 12mm ply, are supported by a framework made from 15mm planed timber floorboards set on edge, and 75mm square timber for the legs. The reason I went for floorboards was that I assumed (hoped) that they would be nice and straight.

The resulting structure is more than strong enough to bear my weight, and is completely rigid. Unfortunately, this does mean that the layout is forever destined to remain in the cellar, and it is not removable for exhibiting.

Empty Cellar

Here is the cellar prior to the start of construction. The framework of the layout will go over the top of the table and workbench shown:

Empty Cellar 2

Another view of the cellar.

Start of frame 1

Starting to build the framework.

Start of frame 2

The framework from a different angle.

And yet another angle. Also showing the amount of junk in the corner which I hadn't yet removed...

The same corner, but now all the junk is hidden under a nice sturdy baseboard

Baseboard complete

Looking the other way, starting to plan the run of the track.

An overview of the scenic section, with the track layed in what will be, more or less, it's final configuration.

cardboard mockups

I built cardboard mockups of the main structures, so that I could plan everything out, and see if it all fitted.

Goods yard as it is now

And here's the current state of the layout, with some scenery, and all the structures built. This is an overview, looking towards the station...

Station as it is now

And this is the goods shed and yard closer to.

Copyright© Pickworth 2015 All Rights Reserved